HSCT behandeling

Of beter gezegd, de aHSCT behandeling – autologe hematopoïetische stamceltransplantatie – is de enige manier om mijn MS stop te zetten. Het doel van de behandeling is om het afweersysteem te resetten, zodat ontstekingscellen niet langer de hersenen aanvallen.

De in Nederland beschikbare MS-medicatie heeft als doel om de ziekteactiviteit te remmen. Echter heeft deze medicatie bij mij geen effect. Simpel gezegd omdat mijn achteruitgang op dit moment plaats vindt in mijn hersenstam en de huidige beschikbare medicatie niet door de bloed-hersen-barrière heen kan komen. Eén van de manieren om door de bloed-hersen-barrière heen te breken is door chemotherapie met bijvoorbeeld Endoxan. De meest effectieve vorm van behandeling van MS met Endoxan is de aHSCT behandeling.

Samengevat bestaat deze behandeling uit drie stappen. Als eerste worden eigen stamcellen uit het bloed van de patiënt gehaald en tijdelijk ingevroren. Vervolgens krijgt de patiënt chemotherapie en antilichamen toegediend waarmee het bestaande afweersysteem wordt vernietigd. Tot slot krijgt de patiënt zijn eigen stamcellen terug via een infuus, waarmee het afweersysteem opnieuw wordt opgebouwd. Tijdens de laatste weken van de behandeling verblijf je in strikte isolatie omdat je immuunsysteem op ‘nul’ wordt gezet.

Het is een pittige behandeling die in Nederland (nog) niet beschikbaar is. De Nederlandse vereniging van Neurologen (NVN) is echter in mei dit jaar door positieve studies uit het buitenland achter deze behandeling gaan staan. Uit deze studies blijkt kortgezegd dat 85% van de MS-patiënten 5 jaar lang geen achteruitgang kennen. De verwachting echter dat het nog zeker twee jaar duurt voordat de eerste patiënt in Nederland behandeld is. Die tijd heb ik niet meer.

Veel Nederlandse MS-patiënten – om een idee te geven, afgelopen 2 jaar meer dan 250 – wijken daarom uit naar Mexico of Moskou voor deze behandeling. Ik kan ondanks de zware selectie criteria in aanmerking komen om in België de behandeling te doen.

De kosten van de behandeling, ook al is deze bewezen effectief, worden ook in België door de Nederlandse zorgverzekeraar niet vergoed. Daarom heb ik veel mensen nodig die mij hierin willen ondersteunen.

> Voor meer informatie over de aHSCT behandeling verwijs ik je door naar de website van MS Research www.msresearch.nl