Multiple Sclerose

Multiple Sclerose is een chronische aandoening aan het centrale zenuwstelsel, waarbij de beschermende laag rondom de zenuwen wordt aangetast. Hierdoor komen signalen vanuit de hersenen niet goed meer door naar bijvoorbeeld de armen en benen.

“Als een kabel die kapotgaat”

Het centrale zenuwstelsel is opgebouwd uit miljoenen zenuwcellen. Deze cellen zijn allemaal met elkaar verbonden via zenuwuitlopers. De ontstekingen ontstaan omdat het beschermlaagje (myeline) dat om je zenuwuitlopers zit kapotgaat. Een zenuwuitloper is een soort spriet die vanuit de zenuwcel elektrische seintjes naar andere delen in de hersenen stuurt. Myeline zorgt ervoor dat die seintjes goed en snel worden doorgegeven. Net zoals de beschermlaag die bijvoorbeeld om je tv-kabel of computerkabel zit.

Bij MS valt je eigen afweersysteem die myeline-cellen aan. Waarom dat gebeurt is niet bekend. Onderzoekers denken dat het afweersysteem bij mensen met MS gevoeliger is. Daardoor reageert het systeem te snel en te heftig, waardoor de myeline kapotgaat.

Multiple Sclerose betekent letterlijk ‘meerdere littekens’. Dat verwijst naar de plekjes die in de hersenen ontstaan door schade aan de myeline.

> Voor meer informatie over MS verwijs ik je door naar de website van de MS vereniging www.msvereniging.nl